הכלים ליצירת סדר חדש במשפחה
בימי הקורונה
?איך את מרגישה
כדי שתוכלי לעשות סדר ולעזור לילדים להרגיש רגועים קודם כל את צריכה להרגיש רגועה
לכן את הטיפים הראשונים כתבתי קודם כל בשבילך
.כי הנוסחא לילד רגוע היא הורה רגוע
תטעיני את עצמך:
איך שאת מרגישה משפיע באופן ישיר על האופן בו תגיבי ותתמודדי עם הילדים. כשאת תרגישי רגועה ומאוזנת תהיה לך יותר פניות להיות עם הילדים.
איך תעשי זאת: תטעיני את עצמך 3 פעמים ביום. תבחרי משהו שממלא אותך ועושה לך טוב. למשל: לשמוע שיר אהוב, לנוח, לשתות, לשוחח עם חברה, להתקלח, כוס קפה.
תטעיני את עצמך לא כשאת גמורה, עייפה וקורסת בסוף יום אלא באופן קבוע ויומיומי.
כשאת מטעינה את עצמך את לוקחת אחריות ושליטה על איך שאת מרגישה וכך את הופכת ממופעלת, מנוהלת ומכבה שרפות למצב שבו את מאוזנת ושולטת במצב.
צאי מהפיג'מה ותתלבשי:
תשקיעי בעצמך גם אם את לא יוצאת מהבית כי כשאת יוצאת מהפיג'מה את מתחייבת בפני עצמך!
ככה תרגישי יותר ערנית, חיונית, עם אנרגיות טובות ותהיי מכוונת עשייה דבר שישפר את מצב הרוח שלך.
תתמקדי במה טוב כרגע:
מה שמתמקדים בו גדל. תתמקדי במשהו טוב אחד שקרה לך היום , תגידי אותו לעצמך ולעוד אדם אחד ותרגישי איך הטוב הזה גדל ומשפיע על היום שלך.
באוטומט את, כמו רובנו, נוטה לראות את מה שלא טוב, מה לא הולך כמו שרצית וזה משפיע על איך שאת מרגישה. ברגע שתעצרי ותתמקדי במשהו טוב שיש לך בחייך ברגע הזה תרגישי הרבה יותר בטוחה ורגועה.
למשל: יש לך זמן להיות עם הילדים בבית, לא צריך להכין כריכים בבוקר, לא צריך להעיר את הילדים למסגרות, הילדים בריאים.
תנשמי:
בכל בוקר נשמי 3 נשימות עמוקות. נשימה דרך מופלאה ופשוטה להזרים לגופך ולליבך אנרגיה.
נשימות עמוקות הן מרגיעות, ומשחררות לחץ וחרדה. נשמי 3 נשימות עמוקות. מלאי את הבטן אוויר והחזיקי את האוויר למשך 5 שניות ואז תוציאי אותו החוצה לאט לאט.
דמיון מודרך:
עצמי את עינייך ונשמי 3 נשימות עמוקות ואיטיות ובכל נשיפה דמייני איך משתחררים מגופך דברים פחות נעימים כמו- מתח, לחץ, חוסר וודאות וכל שאר הדברים שמעיקים ומכבידים עליך ובכל נשימה דמייני איך נכנסים לגופך דברים טובים ונעימים, למשל: רגיעה, אופטימיות. איזון ואהבה.
הכלים שיעזרו לך ליצור שגרה בתוך החוסר שגרה עם הילדים:
צרי עוגנים:
עוגנים הם פעולות, ריטואלים קבועים שחוזרים על עצמם בכל יום ומחזקים את
תחושת היציבות והביטחון שלך ושל הילדים בשגרה ועוד יותר בתקופות לא שגרתיות. בחרי מס עוגנים שמתאימים למשפחתך, למשל: ארוחת ערב משפחתית, פעילות ספורטיבית, הליכה/טיול עם הכלב בכל בוקר, ריקוד ג'אסט דאנס כל המשפחה.
הקפידי על ארוחות משותפות:
ארוחות משותפות של כל בני המשפחה מגבירות את תחושת השייכות והלכידות. הפכי את הארוחות עם הילדים להזדמנות להיות יחד ולשתף פעולה, בחרו מתכונים חדשים, הכינו מאכלים אהובים ותהפכו את הארוחות לזמן כיף מהנה.
צרי שגרה בתוך החוסר שגרה:
צרי שגרה והקפידי על סדר היום כי סדר יום מעניק לילדים ולנו נקודות אחיזה, יציבות ותחושת ביטחון.
למה זה חשוב? כי חרדות נובעות ומתעצמות כאשר את חווה חוסר וודאות וחוסר שליטה לגבי הדברים שסביבך ויצירת סדר יום תגרום לך להרגיש שיש לך שליטה על איך מתנהל היום שלך ומה את בוחרת לעשות בו.
הקפידי עם הילדים על סדר יום שמתאים ליום רגיל ולא לשבת או ליום חופשה. שתהיה בו שגרת בקר, זמני ארוחות , פעילות ספורטיבית, זמני צפייה במסכים מוגדרים מראש ושעות שינה.
תני לילדים תפקידים עם משמעות בעזרה בבית:
עזרה ושותפות במשימות הבית תורמת לילד להרגיש מועיל, נחוץ ומשמעותי. זה מחזק אצלו את התחושה שיש לו שליטה במציאות שסביבו ושיש לו יכולת לנהל מצבים.
שוחחי עם הילד והציעי לו מס תפקידים שהוא יכול לעשות בכוחות עצמו והילד יבחר את המשימה שהוא רוצה להיות אחראי עליה.
ילד שיהיה שותף בבחירת המשימה ישתף פעולה בצורה טובה יותר. וודאי שהמשימה תואמת את גילו ויכולותיו . משימה לא מותאמת יכולה לתסכל לעומת משימה מותאמת שתחזק ותעצים את תחושת המסוגלות של הילד.
תהיי גמישה:
נכון, את זקוקה לקביעות ויציבות אבל שבכל ילך לפי התוכניות שלך אבל בחיים כמו בחיים ובמיוחד בתקופות של שינויים הגמישות במינונים ובמקומות הנכונים מעידה על חוסן.
היכולת שלך להיות גמישה ולהתאים את עצמך לסיטואציות ולצרכים המשתנים של הילדים – מעידה על החוסן והיציבות שלך.
במה תוכלי לגלות גמישות: שעות הקימה לא חייבות להיות כמו בשגרה, זמן צפייה במסכים יכול להיות יותר מבשגרה. תאפשרי מידה של גמישות. ממש כמו עץ שכאשר יש רוח חזקה הוא יודע להתגמש ואז לחזור ליציבות שלו.
הכלים שיעזרו לילדים להרגיש רגועים:
סנני את הצפייה בחדשות:
חשיפה רבה לכלי התקשורת מגבירה את רמת החרדה של הילדים ועלולה לגרום ללחץ, מתח ואי שקט. הילדים שומעים וקולטים מידע אבל לא יודעים לעבד ולהכיל את המידע שספגו וזה יוצר חרדה.
הילדים לא צריכים לצפות בכל החדשות אלא את תעבירי להם רק את המידע שרלוונטי עבורם באופן שמותאם לגילם וליכולת ההבנה של כל ילד.
מוסיקה וריקוד:
זו דרך פשוטה וזמינה בכל רגע להקליל ולשפר את האווירה, להכניס קצב ואנרגיה לבית ולגוף. כשאת מרגישה לחץ או אי שקט שימי עם הילדים שיר כיפי ותרקדו.
תחבקי חיבוק דב:
חיבוק הוא מגע הקסם. חבקו את ילדכם חיבוק אוהב ומשמעותי במשך יותר מ- 30 שניות. דווקא בתקופה שיש הנחיות על שמירת מרחק והימנעות ממגע עם אנשים אחרים ילדנו זקוקים יותר מכל למגע ולחיבוק שלנו. חיבוק זו דרך נפלאה להעביר את המסר: אתה אהוב ומוגן ואני כאן בשבילך.
שמרו על קשר עם הסבים והסבתות:
לכידות משפחתית נותנת לנו תחושה של יחד ויש לה כוח עצום שמחזק אותנו תמיד ובמיוחד בתקופות של משבר. נכון, יש הנחיות והגבלות על מפגשים פיזים עם הסבים והסבתות ולכן שמרו וחזקו את הקשרים המשפחתיים באמצעים טכנולוגיים כמו: שיחות טלפון, סקייפ, זום, פייס טיים.
"מה קורונה"- החוויות שלי בתקופת הקורונה:
תעדו חוויה, פעילות או משהו כיפי שעשיתם במהלך היום ע"י כתיבה או ציור במחברת ה"מה קורונה" וע"י הסרטת סרטונים ושתפו את החוויות שלכם בווטסאפ המשפחתי ועם חברים.
בהצלחה
ושיהיו לנו ימים שקטים ובריאים
אני כאן בשבילך לכל שאלה, התייעצות.
לירז סנה אור
מדריכת הורים, עובדת סוציאלית ומנחה סדנאות הורים.
050-9034430